Üdvözöljük a helytortent.com papírrégiségek oldalán

BUDAPEST 1913. Deaák Ferenc utca 23. Breitner és Stern ház eredeti homlokzati terve, tervező : Révész (Rosenfeld) Sámuel 1877-1928. 60*40cm / 1813 original front plan for Breitner and Stern house 60x40 cm

Készleten

5000 Ft


#98078 tétel

Lezárt aukció

Licitek: 1 - Licittörténet
Lezárt ár: 5000 Ft
Győztes: Lederer Károly
Kezdés: 2018. 07. 27. 18:19
Lejárat: 2018. 10. 14. 16:15

Gyors áttekintés

Modern és Breitner áru- és lakóház (Budapest, Deák Ferenc utca 23.)
A tervezőknek többszögű, szokatlan formájú saroktelken kellett kialakítania az alsó három szinten üzleteknek, a felettük lévőkön lakásoknak helyet adó épületet. Emeletenként két nagyméretű lakást alakítottak ki, amelyből a nagyobbik szalonja a saroktoronyban helyezkedett el. A torony legfelső szintjén műtermet építettek. Az utcai homlokzatokról két tervvariáns maradt fenn, amelyek közül a korábbi a megvalósult állapottól még egészen eltérő hatást mutat. A kialakítás lágyabb, ívek jellemzik, függönyíves oromzatok, a sisakon pedig magas, gúla tető. A homlokzat megvalósult állapotában uralkodnak a későszecesszióra jellemző, szögben törő formák, a trapéz és a geometrikusan kialakított növényi és figurális dekoráció. Az épületet ez utóbbi teszi különlegessé, főként a bonyolult összetettségű, figurális pillérek. Az udvar többszörösen átépített képe alig tükrözi az eredetit. A belső rész különlegessége a szintenként két oldalról pihenőkkel övezett liftház. Az építkezés befektetői Breitner L. Zsigmond és Stern Alfréd voltak.

További információk

Város iameretlen
Leírás Modern és Breitner áru- és lakóház (Budapest, Deák Ferenc utca 23.) A tervezőknek többszögű, szokatlan formájú saroktelken kellett kialakítania az alsó három szinten üzleteknek, a felettük lévőkön lakásoknak helyet adó épületet. Emeletenként két nagyméretű lakást alakítottak ki, amelyből a nagyobbik szalonja a saroktoronyban helyezkedett el. A torony legfelső szintjén műtermet építettek. Az utcai homlokzatokról két tervvariáns maradt fenn, amelyek közül a korábbi a megvalósult állapottól még egészen eltérő hatást mutat. A kialakítás lágyabb, ívek jellemzik, függönyíves oromzatok, a sisakon pedig magas, gúla tető. A homlokzat megvalósult állapotában uralkodnak a későszecesszióra jellemző, szögben törő formák, a trapéz és a geometrikusan kialakított növényi és figurális dekoráció. Az épületet ez utóbbi teszi különlegessé, főként a bonyolult összetettségű, figurális pillérek. Az udvar többszörösen átépített képe alig tükrözi az eredetit. A belső rész különlegessége a szintenként két oldalról pihenőkkel övezett liftház. Az építkezés befektetői Breitner L. Zsigmond és Stern Alfréd voltak.
Kontinens Europa
Ország Magyarország
Terméktípus Papírrégiség | Összes aukció | Numizmatika